De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Bloembollen planten

Of je tuin nu klein of groot is, er is altijd wel een plekje om bloembollen te planten. Plant bijvoorbeeld bloembollen in een border tussen de vaste planten. Borders bloeien in de regel pas vanaf half mei. Met vroege voorjaarsbollen wordt zo’n border al veel vroeger leuk om naar te kijken. Geef krokussen en voorjaarsanemoontjes (Anemone blanda) bijvoorbeeld een plekje tussen lage vaste planten aan de rand. Te midden van hogere vaste planten is vaak ruimte voor tulpen, prairielelies (Camassia) en statige sieruien. Ook voor plekjes met wat meer schaduw bestaan heel geschikte bollen. Scilla (sterhyacint), Chionodoxa (sneeuwroem), Erythronium (hondstand) en bepaalde typen narcissen zorgen voor een kleurrijk accent tussen bladverliezende en bladhoudende heesters.

Wat is de beste tijd om je bloembollen te planten?

Voorjaarsbloeiers

Hier vallen onder andere Narcissen, Hyacinten, Tulpen, Krokussen en Alliums onder. Over het algemeen kunnen deze bollen het best worden geplant als de bodemtemperatuur lager is dan 9 graden. Afhankelijk van de buitentemperatuur kunnen de bollen daarom van september tot december worden geplant (met uitloop naar januari als de vorst uitblijft).

Zomerbloeiers

Soorten zoals Begonia’s en Dahlia’s zijn echte zomerbloeiers. Deze bollen en knollen kun je het beste vanaf mei (na IJsheiligen half mei) planten. Wij adviseren wel om je zomerbloeiers te planten vóór de langste dag (21 juni).

Ook is het mogelijk om al eerder te kunnen genieten van je zomerbloeiers. Zo kun je al vanaf eind februari veel zomerbloeiers, zoals de knolbegonia´s, binnen in potten planten. Dit noemt men voortrekken. Zet de geplante zomerbloeiers op  een lichte plek en bij een temperatuur tot circa 18 graden Celsius. Vanaf half mei kunnen de potten naar buiten, of kunnen de planten in de volle grond gezet worden.

Het planten van bloembollen

Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.

Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor de diepte van het planten ook 2x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 cm moeten dus 10 cm diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.

Graaf een gat met een spade of een bollenplanter. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de wortelaanzet naar beneden. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

Geef de bollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te gaan maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, des te groter de kans is dat alles gaat bloeien en des te sneller zijn de voorjaarsbloeiers bestand tegen kou en vorst.

Bloembollen-planten-stappen

Grondsoort en afwatering

In zandgrond wordt het regenwater vrij gemakkelijk afgevoerd. Kleigrond daarentegen heeft de neiging om lang vochtig te blijven. Bollen houden niet van natte voeten, dus als ze in kleigrond staan, zorg dan dat het water weg kan. Kleigrond kun je iets luchtiger maken door er zand of compost door te mengen. Ook kun je wat fijne kiezels of kattengrit in de plantgaten strooien voordat de bollen er in gaan.

Bloembollen planten in potten en bakken

Het terras en het balkon worden steeds meer gezien als het verlengde van de woonkamer. In de zomer kijk je uit op fleurige zomerbloeiers en eenjarige planten in potten en bakken. In het voorjaar kunnen voorjaarsbloeiers zorgen voor kleur en een levendige sfeer. 

Het planten van bloembollen in potten is eenvoudig. Kies een niet te kleine pot of bak met een drainagegat onderin. Over dit gat leg je enkele potscherven en wat kleikorrels. Zo kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. Vervolgens vul je de pot of bak. Gebruik zo veel potgrond dat de bollen op de juiste plantdiepte geplant kunnen worden. Plaats nu de bollen en vul de pot verder met aarde tot net onder de rand. 

Bollen in potten en bakken mogen best iets dichter op elkaar staan dan in de volle grond. Dat geeft een mooier effect.

Zet de pot of bak in de winter het liefst op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen je huis of schuur ter voorkoming van vorstschade.

Bloembollen-planten-in-pot

Lasagnebeplanting

Zowel in de volle grond als in potten en bakken kunt u bloembollen in lagen boven elkaar planten; lasagnebeplanting. De onderste laag bestaat uit bollen die het laatst bloeien, bijvoorbeeld tulpen. Bollen die vroeger bloeien zoals crocussen of iris reticulata worden daar in lagen bovenop geplant. Bollen kunnen probleemloos boven elkaar staan. Ze bloeien dus als gewoonlijk, na elkaar, maar dan op dezelfde plek. Zo creëer je afwisseling en kun je een pot of bak wekenlang laten bloeien. Wil je dit graag zelf doen? Volg dan onze lasagnebeplanting instructies!

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.