Advies nodig? Bel 0252 258 242
8.8/10 van 611 klanten

Plantinstructie


Bloembollen zijn misschien wel de eenvoudigste producten om in uw tuin te planten, doordat een bloembol alle grondstoffen, die nodig zijn om te kunnen bloeien, met zich meedraagt. U hoeft dus enkel een gat te maken, de bol te planten en het gat weer te dichten. Hier is zelfs een reclame campagne voor verzonnen onder de naam Dig, Drop, Done.

De 3 woorden die precies vertellen wat u met uw bloembollen moet doen: Graaf een gaatje, plant de bol, klaar!


Er zijn natuurlijk nog wel enkele tips om uw tuin verder te verfraaien. Die doen wij hieronder verder uit de doeken.

Bloeitijden en planttijden

Voorjaarsbollen plant u in de herfst en zomerbollen in het voorjaar. Snapt u het nog?
Om verdere verwarring te voorkomen hebben wij het assortiment verdeeld in zomerbloeiend en voorjaarsbloeiend.

In het zomerbloeiende assortiment vindt u o.a. dahlia’s, gladiolen en vaste planten. En in het voorjaarsbloeiende assortiment vindt u tulpen, hyacinten, narcissen, alliums, enzovoort. Binnen de voorjaarsbloeiers onderscheiden we dan weer vroeg-, midden-, en laatbloeiende gewassen. Bij elk product in onze catalogus vermelden wij de bloeitijd, zodat u uw aankopen qua bloeitijd op elkaar kunt afstemmen. 

Voorjaarsbloeiers kunnen worden geplant vanaf half oktober (het moment dat wij uw product afleveren) totdat het begint te vriezen.
Alle voorjaarsbloeiers hebben een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen.

Zomerbloeiers kunnen worden geplant vanaf april tot half juni, als in ieder geval de vorst uit de grond is.

Waar plant ik mijn bloembollen?

Bloembollen zijn verkrijgbaar in veel verschillende hoogtes. Dat maakt ze geschikt voor vrijwel elke plek in de tuin. In onze catalogus hebben wij de bloembollen ingedeeld in verschillende hoogtecategorieën. Deze vindt u in het menu uitgebreid zoeken. Selecteer hier de hoogte die u wenst en klik op zoeken. U komt dan in een menu met enkel de bloembollen met de door u gewenste hoogte. Er zijn 5 categorieën en elk van hen kunt u gebruiken om specifieke plekken in uw tuin mee op te fleuren.

  • 5 tot 25 cm is geschikt voor: potten, de voorkant van uw border, als tapijt rondom een boom
  • 25 tot 50 cm is geschikt voor: potten, midden van uw border achter de bloembollen met een hoogte van 5 tot 25 cm
  • 50 tot 100 cm is geschikt voor: een plekje achter in uw border of als grote groep voor een struik of heg (bescherm deze bolgewassen tegen de wind door ze op een beschutte plek te planten)
  • 100 tot 180 cm is geschikt voor: in kleine groep tussen lagere bolgewassen of in kleine groep tussen uw vaste planten (bescherm deze bolgewassen tegen de wind door ze op een beschutte plek te planten)
  • 180 cm en hoger: zie 100 tot 180 cm

Let op: in elke hoogte categorie vindt u producten met andere eigenschappen als hierboven vermeld.

Hoe plant ik mijn bloembollen?

Probeer, als u uw bloembollen plant, dit niet in rechte lijnen te doen maar houd ronde vormen aan of plant de bollen schuin achter elkaar in een driehoek. Dit geeft een voller en natuurlijker effect.

Waar groeien mijn bollen het best?

Bloembollen groeien eigenlijk overal in de tuin, zolang er maar een klein beetje zon per dag op straalt. De hoeveelheid zon die een bloembol bereikt, is wel van invloed op de hoogte en bloeitijd. Op plaatsen waar veel zon schijnt, zullen uw bloembollen door de warmte wat eerder bloeien en wat hoger zijn dan op een schaduwrijke plaats. Ook zal de bloem onder invloed van zonlicht wat lichter van kleur worden. Maar nogmaals, een bloembol groeit eigenlijk overal.

Welke grond is het beste?

Ook hierin is een bloembol niet erg kieskeurig, zolang de grond maar water kan afvoeren. Als u uw bloembollen op potten wilt planten, gebruikt u gewone potgrond uit een tuincentrum, eventueel gemengd met wat grond uit de tuin.

Groeien bloembollen in mijn klimaat?

Voor bijna ieder klimaat is wel een bloembol te vinden. In de onderstaande zonekaart voor de Verenigde Staten zoekt u eenvoudig uit in welke zone u woont. In het menu uitgebreid zoeken kunt u alle bloembollen selecteren die in uw zone groeien en bloeien. Bij alle producten in de catalogus staat ook vermeld voor welke zone ze geschikt zijn.


Let op: De vermelde zones zijn de zones waar de bloembol het meest geschikt voor is. Dit betekent overigens niet dat ze in andere zones niet zullen bloeien.

Nazorg

Als u bloembollen heeft geplant die geschikt zijn voor verwildering, zijn er enkele tips die u helpen om ze volgend jaar weer net zo mooi te laten bloeien.

Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, knipt u deze weg. Hierdoor zal de bloembol haar energie steken in het laten groeien van de bol i.p.v. het voeden van de bloem. Nu kunt u een beetje mest toevoegen aan de grond, zodat deze genoeg voedingsstoffen bevat om de bloembol te voeden en volgend jaar weer te laten bloeien. Na verloop van tijd zal het blad afsterven. Zodra dit bruin en uitgedroogd is, verwijdert u ook het blad.

Tip: Plant tussen de uitgebloeide bloembollen zomerbloeiers. Zo geeft u uw tuin weer kleur.

Welke kleur moet ik kiezen?

Dit is moeilijk om uit te leggen, want smaken verschillen natuurlijk. Wij kunnen u echter wel enkele tips geven.
Kies een kleur in contrast met de kleur op de achtergrond (bijvoorbeeld een rode tulp voor een groene heg). Hierdoor vallen uw bloembollen extra op.
U kunt ook de kleuren en sfeer die u in huis heeft in de tuin toepassen, zodat u de tuin bij uw huiskamer betrekt.

In het menu uitgebreid zoeken kunt u de kleur die u wenst, selecteren en zodoende uw keuze maken.